top of page

Hogere woonlasten door stijging OZB en afvalheffing

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

De woonlasten die huiseigenaren aan hun gemeente betalen stijgen dit jaar met gemiddeld 5,2%. Dat is fors hoger dan de stijging van vorig jaar (3,4%) en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie (1,3%). Opvallend is de afvalstoffenheffing, die met 9,5% omhoog schiet. Niet eerder stegen de kosten die huishoudens betalen voor het ophalen van het huisvuil zo hard. De onderlinge verschillen groot.

Afvalstoffenheffing grootste kostenstijger Gemiddeld schiet de afvalstoffenheffing met een record van gemiddeld 9,5% fors omhoog. In 157 gemeenten gaat deze woonlast met meer dan 10% omhoog en een 6-tal gemeenten verhoogt de heffing zelfs met meer dan 50%. Koploper is de gemeente Etten-Leur; hier betalen huishoudens maar liefst €151 (+64%) méér voor het ophalen van het huisvuil dan vorig jaar. Inwoners van Ooststellingwerf, Lansingerland, Sint-Michelsgestel en Lingewaard betalen dit jaar tussen de €86 en €103 meer.

Over het onderzoek De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit Onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente, maar geen Ozb. Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks tweemaal onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Marlyse Research. De gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de tarieven die de gemeenten hebben verstrekt en op de gemiddelde woz-woningwaarden van toezichthouder De Waarderingskamer.

26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page